poniedziałek, 25 listopada 2013

Gulasz wołowy

Gulasz wołowy to jedna z z tradycyjnych potraw kuchni polskiej, która pasuje jako dodatek do do rożnych dań np kopytek,kasz,ziemniaków itd ale również sam w sobie jest przepyszny z dodatkiem kromki chleba ........ 
Są różne sposoby jego przygotowania ja najczęściej robię go wg podanego niżej przepisu

 

Składniki:
1 kg mięsa wołowego (gulaszowego)
2 cebule
przyprawa w płynie do zup/sosów
chili w proszku
słodka i ostra papryka
pieprz
sól
ok 3 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe 
0,75 l wody
olej do obsmażenia mięsa 
ok 4 łyżek maki
szczypta cukru dla delikatności

Mięso umyć i oczyścić z błon. Pokroić w kostkę , doprawić sola , pieprzem i odstawić na ok 5 min.
W tym czasie można pokroić cebule w cienkie piórka.  Mięso obsmażyć  na oleju na mocno brązowy kolor w miedzy czasie zagotować w garnku wodę z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego...
Następnie dodać obsmażone mięso. Na tej samej patelni zeszklić cebule i dodać ją do gulaszu.
Gotować ok godziny po czym doprawić przyprawami.
Mąkę rozrobić  w ok 150 ml zimnej wody tak aby nie było grudek wlewać stopniowo do gotującego się gulaszu mieszając (jeśli gulasz jest za rzadki należny dodać więcej mąki rozrobionej z woda). Wszystko razem jeszcze pogotować na wolnym ogniu przez jakiś czas. 

Smacznego!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz