wtorek, 12 listopada 2013

3 bit

Któż z nas nie lubi tego ciasta.... i pewnie w nie jednym domu ono często króluje... i również u mnie tak jest....

Składniki:

8 opakowań herbatników
1 puszka masy krówkowej 500g
2 budynie śmietankowe
2 szklanki mleka
4 łyżki cukru (można mniej)
3/4 margaryny
0,5 śmietany 36%
2 śmietan fixy
2 łyżki cappuccino
czekolada do starcia na wierzch

Przygotowanie
Prostokątną blachę wyłożyć folia aluminiowa. Na dnie wyłożyć pierwsza warstwę herbatników , na nią rozsmarować masę krokową. Na masie wyłożyć następną warstwę herbatników... Następnie gotujemy budyń: 1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem a w 0,5 mieszamy budyń. Gdy mleko się zagotuje zestawiamy je na chwile z ognia i dodajemy cienkim strumieniem rozmieszane budynie, intensywnie mieszamy , wstawiamy na ogień i mieszamy aż zgęstnieje. Studzimy.
Margarynę rozcieramy mikserem dodajemy do niej po łyżce wystudzonego budyniu , wciąż ucierając aż do jego wyczerpania ...Tak przygotowana masę wykładamy na warstwę herbatników.Układamy kolejna warstwę ciastek... Następnie ubić śmietanę i pod koniec ubijania dodać śmietan fixy oraz cappuccino ... przygotowana śmietanę wyłożyć na ostatnia warstwę herbatników. Posypać tarta czekolada na wierzch. Schłodzić...
Smacznego!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz