niedziela, 21 września 2014

Zupa pomidorowa

To jedna z zup wpisana w tradycję naszego kraju....... Nasze Babcie ją gotowały, Mamy a teraz i my...
Smak który zawsze powraca ...... Podawać można ją różnie z ryżem , kluskami , pulpecikami czy sama w sobie bez dodatków. Można ją gotować expresowo na rosole który pozostał nam z poprzedniego obiadu jak i na wywarze ....



Składniki:
-mięso na wywar - ja użyłam w tym przypadku ćwiartki kurczaka ale różnie to bywa zależy co mam w domu..
- włoszczyzna
-3 łyżki koncentratu pomidorowego
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki śmietany
-2 listki laurowe,pieprz,ziele angielskie
-sol , pieprz,ziarenka smaku, przyprawa do zup w płynie,

Przygotowanie:
Mięso umyć,włożyć do garnka z gotującą się wodą, dodać przyprawy. Posolić wodę. Gotować mięso, ąż będzie na wpół miękkie. Warzywa umyć i pokroić w ćwiartki:marchewkę,korzeń pietruszki i selera.  Wszystkie warzywa włożyć do zupy i gotować ok 15 min. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze przez chwilę gotować. W miedzy czasie należy przygotować zawiesinę do zupy składającą się z śmietany i mąki. Należy rozprowadzić ją z ciepłą zupą. zaprawić zupę i doprawić ją do smaku ziarenkiem smaku,solą,pieprzem oraz przyprawą do zup w płynie. Niech się to wszystko chwilę pogotuje i gotowe....

Smacznego!!!!



A Wy jak przygotowujecie swoją pomidorówkę??

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz