Ostatnio często on u mnie gości bo jest szybki w przygotowaniu.. Wieczorem wystarczy natrzeć mięsko marynata i odstawić do lodówki a gdy wracam z pracy przekładam je do woreczka wkładam wraz z frytkami do naczynia żaroodpornego i tylko czekam aż się upiecze....
Składniki:
ok 1 kg mięsa z kurczaka (udka,podudzia lub ćwiartki wybieramy to co najbardziej lubimy)
rękaw do pieczenia
4 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki pieprzu
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 soli morskiej
1 łyżeczka słodkiej papryki(nie trzeba jeśli ktoś nie lubi)
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Wszystkie składniki z sobą połączyć. Natrzeć kawałki kurczaka i odstawić na noc do lodówki (minimum 3 godz) Kurczaka wyjąć z lodówki i przełożyć do rękawa ok 20 min przed pieczeniem. Następnie przełożyć z rękawem do do naczynia żaroodpornego i piec 60 min w temp 180st. Co jakiś czas należny go obrócić..
Smacznego!!!
pyszniutki kurczaczek
OdpowiedzUsuńno to bardzo mnie cieszy że smakował....
Usuń