Placki te to dobry pomysł na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu.... jakiś czas temu proponowałam Wam moje ulubione moskale oba te rodzaje placków są podobne w przygotowaniu... Są chrupkie z wierzchu a miękkie w środku....
0,5 kg ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie
1 duże jajko
4 lub 5 łyżek maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki soli
pieprz
olej do smażenia (można piec też bez oleju ale smaczniejsze są na oleju)
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków wbijamy jajko wsypujemy oba rodzaje mąki oraz przyprawy. Wszystko wyrabiamy na gładką masę. Formujemy placki wielkości placków ziemniaczanych i smażymy na rozgrzanym oleju . Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczo na ręczniku papierowym spożywczym i podajemy same bądź z gulaszem lub sosikiem...
Smacznego!!!!!
Robię takie bo je uwielbia z cukrem kryształ.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
ja tak jeszcze nie jadłam....ja z cukrem uwielbiam tradycyjne placki ziemniaczane...
UsuńTakich placków jeszcze nie jadłam. Do wypróbowania. Powinny smakować moim Smakoszom ;)
OdpowiedzUsuńGwarantuje że będą...... Jak już wypróbujesz czekam na recenzja smakową tutaj ....
OdpowiedzUsuńZrobiłam ,wszyscy jedli i się zachwycali. Podałam z gzikiem. Dziękuję za przepis. wiga.
OdpowiedzUsuńbardzo nie to cieszy:) zapraszam do obserwowania...i kolejnym razem poproszę o zdjęcie
OdpowiedzUsuń