czwartek, 8 maja 2014

Tort śmietankowo-porzeczkowy

I kolejny torcik w moim wykonaniu.... tym razem na chrzciny ... ale Wy go możecie zrobić na dowolną okazję....



Składniki:

Na biszkopt:
8 jajek (białka oddzielamy od żółtek)
1 szkl mąki pszennej
1/3 szkl mąki ziemniaczanej
1 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenie
1 łyżeczka oleju

Na krem:
2l śmietany 30%
cukier puder
9 śmietan-fix

Dodatkowo:
słoiczek dżemu porzeczkowego

Do białek dodajemy cukier i miksujemy na sztywną pianę. W drugim naczyniu miksujemy żółtka do jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy żółtka do białek i wszystko razem dokładnie miksujemy. Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy wymieszane z sobą mąki i proszek do pieczenie i mieszamy delikatnie łyżka (najlepiej drewnianą) . Wymieszane ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i  osypanej bułką tartą tortownicy (o średnicy 28 cm) i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st na 35 min. (należy sprawdzić po 30 min pieczemy do suchego patyczka).Po upieczeniu studzimy ciasto i dzielimy na 3-4 krążki w zależności od wysokości ciasta . Śmietanę miksujemy dodając śmietan-fix oraz cukier puder wg upodobań smakowych. Każdą część smarujemy dżemem i bitą śmietaną. Biszkoptu nie nasączamy gdyż wtedy bita śmietana nam wsiąknie w niego.  Ozdabiamy wg własnego uznania .. Chłodzimy tort min 4 godz
Smacznego!!!!



2 komentarze:

  1. piękny,chciałabym umieć taki zrobić :c

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) A co do zrobienie nie jest to trudne tylko wymaga cierpliwości... Mi zanim zaczęły wychodzić takie jak bym chciała to sporo czasu minęło....

      Usuń