Składniki:
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
jajko
Przygotowanie:
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki studzimy i przeciskamy przez praskę.
Przeciśnięte ziemniaki ubijamy płasko w misce i dzielimy na 4 części. Jedną cześć wyjmujemy i na jej miejsce wsypujemy mąkę i wbijamy jajko abyśmy otrzymali proporcje 4:1. Następnie dodajemy wyjętą część ziemniaków i wszystko razem zagniatamy do momentu aż ciasto będzie się odklejać od dłoni. Następnie formujemy niewielkie kluski i palcem wyciskamy w nich dziurkę. W miedzy czasie gotujemy w garnku wodę z solą i olejem. Wrzucamy kluski turami mieszając je aby się nie posklejały.Po wypłynięciu na wierzch gotujemy jeszcze ok 2 min i wyjmujemy(najlepiej za pomocą łyżki cedzakowej i wykładamy na durszlak).
Ja je podaję najczęściej z sosem w tym przypadku jest to Sos grzybowy
Smacznego!!!!!
A Wy jak przygotowujecie kluski śląskie i z czym je podajecie???
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz