czwartek, 12 grudnia 2013

Tort krówkowy

Zastanawiałam się jaki tort przygotować mamie na urodziny a zarazem imieniny słynnej Barbórki....
A ,że mamy podobne smaki zdecydowałam się właśnie na ten... Gdyż ma świetne połączenie masy krowkowej ,porzeczki, kakao i migdałów.... i w dodatku jest szybki w przygotowaniu....  Niestety nie mam zdjęcia całego tortu gdyż robiłam go w pośpiechu ale zapewniam ze jest przepyszny...
Składniki:

  • 1,5 porcji wystudzonego budyniu
  • 1 margaryna
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • dżem z czarnej porzeczki
  • płatki migdałowe
  • czekolada do dekoracji
  • Biszkopt kakaowy

Przepis na biszkopt kakaowy
5 jajek
1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
3/4 szklanki maki pszennej
2/3 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego


Białka oddzielić od żółtka .Do białek dodać cukier i cukier waniliowy wszystko razem ubić na sztywna piane. Roztrzepane żółtka dodać z pozostałymi składnikami do piany.Mieszamy mikserem na wolnych obrotach bądź delikatnie łyżką . Formę nasmarować masłem i oprószyć bułką tarta. następnie ciasto przełożyć do formy i włożyć do nagrzanego do 180st piekarnika. Piec ok 35 min

Masa budyniowa

1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem (chyba ze mamy budynie z dodatkiem cukru to wtedy już nie dodajemy cukru), a w 0,5 mieszamy budyń. Gdy mleko się zagotuje zestawiamy je na chwile z ognia i dodajemy rozmieszane budynie , intensywnie mieszamy, wstawiamy na ogień i mieszamy aż zgęstnieje. Studzimy. Margarynę rozcieramy mikserem az do uzyskania jednolitej konsystencji , następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu, wciąż ucierając aż do jego wyczerpania. Potem dodajemy masę krówkową i wszystko mieszamy na jednolita masę.

Przygotowanie:

Biszkopt dzielimy na trzy części. Pierwszy kładziemy na spodzie tortownicy bądź podstawie na  której ma być umieszczony tort. Nasączamy herbata (lub herbata z dodatkiem alkoholu w przypadku gdy dzieci nie będą jadły tortu) na to kładziemy krem , dżem , biszkopt,krem,dżem,biszkopt (każdą część biszkoptu należy nasączyć). Górna część biszkoptu jak i boki dekorujemy kremem.
Dekoracja wg uznania.
Ja udekorowałam kremem górną część jak i boki. Górną część obsypałam starta gorzką czekoladą i wykonałam dekoracje z ubitej śnieżki, zaś boki obłożyłam płatkami migdałowymi.
Tort należy chłodzić co najmniej 2 godz
  Smacznego!!!




5 komentarzy:

  1. Też lubię tego typu torty, z taką listą składników. Są słodkie i zarazem przyjemnie kwaskowate! Aż chce się sięgnąć po kolejny i kolejny kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba takie połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Krówkowy !? Poproszę kawałek takiego cuda i będę w raju :)

    OdpowiedzUsuń
  4. w takim razie zapraszam w przyszłą sobotę... też będzie raczej na bazie krówkowej...

    OdpowiedzUsuń
  5. A gdzie dodalas masę krowkowa ?

    OdpowiedzUsuń